Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 2)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)

Kosttillskott

johanlindqvist

 

IMG_8210.JPG

IMG_8211.JPG

Nu i en hård träningsperiod tänkte jag skriva om kosttillskott. Dessa kosttillskott äter jag regelbundet och  finns att köpa hos Budo Fitness på Svea Vägen 90 eller i Västberga.

BCAA

BCAA står för Branched-Chain Amino Acids, vilket betyder grenade aminosyror och är en typ utan protein. BCAA innehåller Leucin, Isolecuin, Valin och dessa tre aminosyror är essentiella vilket innebär att de är livsnödvändiga och att kroppen inte kan skapa dem själv, utan du måste få dem i dig via kosten.

Aminosyror tar jag i samband med träningen dricker det före, under och efter träningen. Jag dricker bcaa för att minska muskelnedbrytningen och hjälpa till med återhämtningen!

Jag använder Budo fitness eget märke blackline, bra sammansättning och sjukt god smak, min favorit är blueberry dream!

Proteinpulver

Har för mig ett väldigt stort användningsområde! Det är väldigt mycket prat gällande proteinpulver eller kosttillskott generellt, jag är för dessa som tillskott till kosten, precis vad det heter, kosttillskott inget man ersätter sin kost med!

Jag använder proteinpulver i bland annat gröten jag äter till frukost, enklare mellanmål eller att göra glass.

Jag använder mestadels whey 100 och den smak jag gillar bäst är vanilj/päron, smakar typ som pigelin! Gör jag glass så använder jag cassein protein istället då detta blir tjockare i konsistensen, kort recept:

1 skopa protein
1 näve frysta hallon
Liten skvätt kokosmjölk

Ta stavmixern och mixa ihop allt till lagom konsistens och ät direkt eller ställ in i frysen ett litet tag.

Omega 3

Jag äter salmon oil kaplsar 3-4 morgon, lunch och kväll.

Omega 3 finns bland annat i fet fisk som lax, makrill, sill samt i nötter, avokado m.m.

Det finns ett antal fleromättade och nyttiga fettsyror som kallas omega-3. De är samma sak som BCAA, essentiella, fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. De är därför mycket viktiga för god hälsa.

Fördelarna är många, motverkar inflammationer och andra sjukdomar, bra för lederna, det är viktigt för hjärnas utveckling, minskar hjärt och kärlsjukdomar för att nämna några!

D-Vitamin (d3)

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna. Vi behöver extra intag av D-vitamin då vi i Sverige får i oss för lite.

Detta tar jag på morgonen tillsammans med omega 3 då d-vitaminerna är fettlösliga, annars tas det inte upp av kroppen.

Skelettet blir starkare och benskörhet motverkas, man blir piggare och gladare, olika studier visar att extra intag av D-vitamin underlättar vår och vinterdepression. Ny forskning visar att mängden fett i kroppen kan minskas, immunförsvarets celler påverkas positivt vilket gör att infektionssjukdomar kan undvikas.

ZMA (zink & magnesium)

Tar jag ca 30 minuter innan jag går och lägger mig, framförallt i när jag är i hårdare träningsperioder så jag tycker att min sömn blir bättre med detta kosttillskott.

Zink och magnesium är två viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen, några av anledningarna är att det ökar den mentala förmågan och tankeverksamheten. Nervfunktioner, leverns funktion, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen. Magnesium bidrar till minskad trötthet och utmattning.


2 replies to “Kosttillskott

 1. Claes

  Låter som vettiga tillskott du tar. Just nu kör jag bara D-Vitamin men blir lite nyfiken på att testa ZMA, ffa om det kan förbättra sömnen. Får prova helt enkelt 🙂

  Reply

  1. Post Author johanlindqvist

   Kul att du läser Claes 🙂

   Ja jag tycker jag blir mer avslappnad och sover djupare, om jag tränar mycket blir det lätt att jag vaknar då och då av att man rycker mycket om du förstår hur jag menar, de försvinner också! Kör du alla dina långdistanser fortfarande?

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *