JÄVLIGT GOTT är Sveriges största veganska matblogg och en tongivande röst i att forma den nya synen på växtbaserad mat i Sverige idag. Det som började med en matblogg är idag en verksamhet som innefattar några av Sveriges största digitala kanaler på temat växtbaserad mat, en växande konsult-, event- och utbildningsverksamhet. Jävligt Gott har som mål att göra växtbaserad kost lika normal och minst lika god som animalisk mat genom hållbart företagande. Det räcker inte med att vegomaten är bra för djuren, naturen och hälsan. Det måste vara jävligt gott också!
I samarbete med Magasinet Syre har Jävligt Gott skapat en mötesplats under Almedalsveckan på Syregården. En fem dagars pop up-grillrestaurang med hamburgare, chiligrytor, grillspett och matiga snacks på menyn.
– Det här är en fantastisk möjlighet att få visa att det går att äta jävligt god vegansk mat. Vi har ett nära samarbete med Sveriges ledande gröna vegoföretag och med ett gotländskt mikrobryggeri – men även ett spännande sortiment av alkoholfria drycker. Bland annat lanserar vi en ny svensk ekologisk RAWsoda, producerad i Dalarna, säger Gustav Johansson, grundare av Jävligt Gott.
– Vår mission, vision och passion är att det måste vara Jävligt Gott! Genom att inspirera, utbilda och verka för ökad tillgänglighet av och kring jävligt god växtbaserad mat vill vi bidra till ett hållbarare samhälle. Restaurangen öppnar söndag 1 juli och stänger torsdag 5 juli. Vi har öppet till 22.00 varje kväll. Utöver vår klassiska grillmeny kommer det finnas en unik ”dagens rätt” varje dag – i begränsad upplaga. Varmt välkomna!
JÄVLIGT GOTTS POP UP RESTAURANG hittar du på Syregården, Södra Kyrkogatan 6 i Visby (karta).
Almedalens enda One Planet Plate-märkta restaurang
Jävligt Gott är också den enda restaurangen under Almedalsveckan som är WWF One Planet Plate-märkt.
– Klimatbudgeten för varje person är 0,5 kg COe/måltid, eller 11 kg CO2e i veckan. Det är alltså den mängden man kommer upp i om man rättvist fördelar klimatpåverkan så att alla människor på jorden ska kunna äta måltider utan att vi överstiger 1,5 graders uppvärmning av planeten, enligt Paris-avtalet, säger Madeleine van der Veer, Världsnaturfonden WWF. Det innebär betydligt mindre mängd kött än idag enligt Madeleine van der Veer. På Jävligt Gotts pop-up restaurang här i Almedalen är maten helt växtbaserad, och all mat här klarar kraven enligt One Planet Plate. One Planet Plate är ett måltidskoncept som består av två delar: för det första en klimatbudget och för det andra regler för biologisk mångfald, det vill säga hur vi bevarar våra ekosystem och mångfalden av arter, säger Madeleine van der Veer från Världsnaturfonden WWF.
– Vi är otroligt glada över att nå WWFs mål med vår meny, att ligga under 0,5 kg CO2e/rätt. Vi är även med i tävlingen ”Almedalens Klimatsmartaste mat” och hoppas såklart att det ska räcka till att hamna i toppen där också. För oss är det viktigt att vår veganska mat är jävligt god – och samtidigt bra för naturen och djuren, säger Gustav Johansson från Jävligt Gott.
Mer fakta om One Planet Plate finns på: www.wwf.se/mat