Själv har jag använt body recomp både på mig själv och på andra som jag coachat, och jag kan säga så mycket som att – om det används under rätt omständigheter, är det ett alldeles utmärkt verktyg för att bygga en grym fysik.
Däremot så kan det vara en svår sak att genomföra och många säljer tyvärr in själva principen med hjälp av lovord om helt bisarra resultat, vilket självklart är skitsnack då det inte är något magiskt verktyg som får dig att se ut som en omslagmodell eller en superhjälte på några månader.
Mitt mål är att visa er att body recomp är fullt möjligt och hur man kan gå till väga för att strukturera det så enkelt som möjligt.
Body recomposition defenierat
Body recomp kan kort och gott förklaras som en process där man tappar i fett samtidigt som man bygger muskelmassa. Varje gång någon går från att bära lite för mycket fett på kroppen till att bli mer muskulös med reducerad fettmassa har personen i fråga genomgått en body recomp. Detta är oerhört enkelt förklarat, men i den simplaste meningen finner man oftast det ”enklaste” svaret.
Jag kan redan höra alla nejsägare där ute – skitsnack, man kan inte bygga muskler samtidigt som man tappar i fett.
Detta är också sant … till viss del.
Problemet med att försöka tappa fett samtidigt som man vill bygga muskler
Mer ofta än sällan hör man om fitnessmänniskor därute som genomgår en vecka av bulk (en term som används när målet är att bygga muskler) och en vecka av deff (en term som används när målet är fettreducering) i hopp om att bygga muskler och förlora fett samtidigt.
Problemet med detta tillvägagångssätt är att man inte ger sig själv tillräckligt med tid att göra varken det ena eller det andra vilket i sin tur ofta bidrar till suboptimala resultat eller rent av inga alls.
För att bygga muskler bör man ligga på ett kaloriöverskott, och för att tappa fett bör man ligga på ett kaloriunderskott.
Som ni säkert kan förstå så blir det svårt att uppnå båda dessa mål samtidigt med hjälp av detta tillvägagångssätt. Däremot kan man till större del ta sig runt detta och det är det jag tänkte dela med mig av till er.
Kaloricykling är nyckeln till body recomposition
Kaloricykling innebär att man cyklar sina kalorier mellan högre och lägre kaloridagar under veckans gång. Detta är nyckeln om man vill uppnå en effektiv recomp-effekt.
Själva recompen kommer att struktureras på följande sätt.
De dagarna som man styrketränar kommer man antingen ligga på ett kaloriöverskott eller ett kaloriintag där man varken går upp eller går ner i vikt, ett kaloriintag som håller en viktstabil helt enkelt. De dagarna man inte styrketränar kommer kalorierna ligga under det man gör av med, ett mindre kaloriunderskott.
Detta kommer att hjälpa till med progressionen i gymmet trotts kaloriunderskottet icke träningsdagar.
Andra faktorer som vi också måste adressera är återhämtningen och den anaboliska miljön i kroppen. När man ligger på ett underskott av kalorier riskerar återhämningen att bli lidande. Detta har nog de flesta upplevt som någon gått på någon form av fettreduceringsdiet. Träningen går oftast inte lika bra och man känner sig trött och hängig. Återhämtningen och träningen suger oftast när ett större kaloriunderskott är närvarande.
Genom att ligga på ett kaloriöverskott eller kaloribalans träningsdagar försäkrar man sig om att återhämtningen inte blir lika lidande samt att man drar nytta av den anaboliska miljön som kroppen befinner sig i samband med träningen. Dessa faktorer är A och O för en lyckad recomp.
Kaloriunderskottet, som jag nämnde tidigare, kommer att användas träningsfria dagar för att skapa det underskott som behövs för att kunna strippa av det oönskade fettet som finns på kroppen. I och med att man oftast inte är lika aktiv icke träningsdagar behövs inte lika många kalorier.
Innan vi går vidare kan det vara bra att klargöra att body recomp inte fungerar för alla.
Om man går in i detta med orealistiska förväntningar så kommer man förmodligen bli besviken. Body recopmp är en väldigt långsam process som tar tid och kräver tålamod. Om man tror att man kommer lägga på sig lika mycket muskelmassa som under en bulk eller och tappa lika mycket fett som på en diet designad för just fettreducering kan man likaväl sluta läsa då detta inte är möjligt.
Detta är inte heller något för fysikatleter som tävlar i fitnessgrenar så som bodybuilding eller liknande eller för någon vars primära mål är muskelmassa eller fettreducering. För dessa individer är det bättre att hålla sig till en ren bulk eller en ren deff.
Vilka är då body recomp för?
Personer som är så att säga ”skinny fat” eller smaltjocka med brist på ett bättre ord. Någon som befinner sig i en kropp som kan kännetecknas som detta är oftast ganska smal i form av lite muskelmassa på en ram som ändå håller en hel del fett, och då framförallt kring midjan. Om en person med denna kroppstyp enbart skulle gå på en fettreduceringsdiet kan slutresultatet resultera i att personen enbart ser smal ut då den inte bär på någon större andel muskelmassa. Detta gör att en recomp är ett perfekt alternativ.
Det är även ett utmärkt alternativ om man är överviktig och nybörjare inom gemet då både muskelmassan och fettreduceringen kommer förhållandevis enkelt för en person i detta stadie.
Sist men inte minst så är det en perfekt väg för personer som vill hålla sig i riktigt bra form året om. En recomp gör det betydligt enklare att vara plåtningsredo eller om man vill se riktigt knivskarp ut inför något speciellt event eller liknande. Om man vill bli riktigt hård i kroppen inför en plåtning eller en fest hoppar man bara på en fettreduceringsdiet ett par veckor innan själva datumet.
Detta var första delen av två i denna artikelserie. I del två kommer vi gå in mer på hur man kan strukturera upp sin recomp rent praktiskt både när det kommer till kosten och träningen.